A pulyka gallivírus 3’ nem kódoló (UTR) régiójában azonosítható konzervatív, súlyzó-szerű (”barbell-like”) struktúra felépítéséről, és jelenlétéről a Picornaviridae család különböző tagjaiban a 2014.09.22.-ei, ˝Rendhagyó madár picornavírusok bemutatása 3. rész˝ című bejegyzésemben már részletesen beszámoltam. Azonban a Picornaviridae családon kívüli virális szekvencia-vizsgálatok a súlyzó-szerű struktúra jelenlétét mutatták ki a Caliciviridae család újonnan azonosított tagjaiban, a majmokból azonosított Tulane vírus (GenBank azonosító: EU391643) és az emberi hasmenéses székletből azonosított Recovírus-Bangladesh/289/2007 (GenBank azonosító: JQ745645) genomjaiban (Boros és mtsai., 2014)(1. kép). A 47 nukleotidból álló súlyzó-szerű struktúra a két calicivírus igen rövid (74 illetve 70 nukleotid hosszúságú) 3’ UTR régiójának több, mint felét alkotja. A picornavírusok súlyzó-szerű struktúrái felső hurkában található rövid pirimidin-gazdag régió, és a másodlagos RNS struktúra modelleken mindig az alsó hurok részét képező, 9+6 nukleotidból álló szekvencia-szinten is konzervatív szakasz jelenléte is kimutatható volt a két új calicivírus súlyzó-szerű struktúráiban, annyi különbséggel, hogy a felső hurok pirimidin-gazdag régiója igen rövid (1. kép). A struktúrának a virális replikációs ciklusban betöltött szerepe jelenleg még nem ismert.

A súlyzó-szerű struktúra jelenléte két különböző víruscsalád tagjaiban (Picornaviridae és Caliciviridae), valamint a struktúra STOP kodonhoz viszonyított eltérő relatív pozíciója picornavírusokban (részletesen lásd a 2014.09.22.-ei bejegyzésemet) a súlyzó-szerű struktúrának a mozgó genetikai elem funkciójára enged következtetni (Boros és mtsai., 2014).

sulyzo-szeru_struktura_-_illesztes_-2014-12-09.jpg

Referencia:

Boros, Á., Pankovics, P. and Reuter, G. (2014). Avian picornaviruses: Molecular evolution, genome diversity and unusual genome features of a rapidly expanding group of viruses in birds). Infection, Genetics and Evolution 28 (2014) 151–166.

süti beállítások módosítása